środa, 22 sierpnia 2012

Z dedykacją dla Anny Z.

Leczo :)

No pisze mi ta kochana kobieta i pisze to dam. Obiecałam zresztą już jak robiłam to danie więc muszę. No muuuuuszę i już :)

PS. Wyszło pyszne :)


Składniki na ok. 4 osoby.

-jedna duża cukinia
-dwie średnie cebule
-8 średnich, dojrzałych pomidorów
-trzy papryki (zazwyczaj biorę czerwone ale można wziąć tricolor)
-trzy kiełbasy śląskie
-boczek (2 cm-owy plaster)
-olej lub smalec
-przyprawy (sól, pieprz, cukier, słodka i ostra papryka sproszkowana, czosnek świeży 2-3 ząbki)
-1 do 2 łyżek koncentratu pomidorowego (niekoniecznie)

Całe "klu" dobrego leczo, to dodawanie w odpowiednim momencie wszystkich składników. No chyba, że żywimy się papką to dajemy wszystko na raz :)
Pamiętajcie też żeby kroić warzywa na duże kawałki.
Paprykę polecam upiec i obrać ze skóry. Szczególnie jeśli leczo mają jeść dzieci. Jak to zrobić? Posmarować paprykę oliwą i wyłożyć na blaszkę piekarnika. Piec pod grillem w temp.200 st C.  aż skórka zacznie brązowieć. Wyjąć z piekarnika i włożyć do woreczka foliowego i poczekać aż ostygnie. 
Skórka zejdzie z łatwością :)

Przygotować duży garnek oraz drewnianą łyżkę.
Rozgrzać tłuszcz i podsmażać kolejno:
1. cebula- do zeszklenia
2. boczek (w kostkę) i kiełbasę pokrojoną w talarki- smażyć ok. 3 min.
3. papryka
Powyższe składniki smażyć na mocnym ogniu cały czas mieszając.
4. pomidory (uprzednio sparzone i obrane ze skórki), mieloną paprykę i resztę przypraw . 
Poczekać aż wszystko się zagotuje.
5. cukinię
Gotować pod przykryciem ok. pół godziny.

Bon Appétit !

niedziela, 19 sierpnia 2012

Ogóreczki, ogóreczki :)


Dziś przepis prosty.
Ponieważ wiele osób wciąż pyta mnie o proporcje, postanowiłam podzielić się przepisem.

Sprawdzony przeze mnie sposób na super ogóraski przedstawiam poniżej :)
Proporcje na 10 kg ogórków:
-3 główki czosnku
-2 długie wiązki kopru
-2 korzenie oraz jedna wiązka liści chrzanu
-po 2 listki wiśni na każdy słoik
-sól kamienna (1 łyżka stołowa na litr wody!)

Wodę- używam kranówy ale można kupić jakąś w 5-litrowych butlach- wymieszać z solą w podanych wyżej proporcjach. W słoiku układać kolejno: dolna część kopru, kawałek korzenia chrzanu, wyciśnięty ząbek czosnku, ogórki (ciasno układać), listki wiśni, kawałek liścia chrzanu i ząbek czosnku w całości lub przecięty na pół (ja przecinam).Zalewamy wodą z solą pozostawiając 1 cm od góry wolny (ja zalewam do gwintu). Mocno zakręcić i odstawić do jesieni :)


Lubię to !


Szparagi, asparagus, Spargel, asperges, espárragos, asparagi...

Prawda, że w jakim języku tej nazwy nie napisać, jest smaczna ? :)




Najprostszy i  najszybszy przepis jaki znam to szparagi pod beszamelem:

-2 wiązki szparagów
-0,5 l mleka
-2 łyżki mąki pszennej
-3 łyżki masła
-sól, pieprz do smaku
-ja dodaję jeszcze coś od siebie (zazwyczaj odrobinkę rozmarynu)

Szparagi oczyszczamy- jeśli tego wymagają. Zdejmujemy skórkę- w białych, zielone zazwyczaj tego nie wymagają chyba, że pod koniec sezonu- odcinamy końce i gotujemy.
Polecam gotowanie na parze. Jeśli ktoś nie lubi lub nie ma możliwości to gotuje w wodzie.
Oczywiście są specjalne garnki do gotowania szparagów ale nie łudźmy się. 7/8 ich w domach nie ma :)
Do gotowania można dodać cukier i sok z cytryny ew. odrobinę mleka. Sól tylko do zielonych.
Proponuję jednak przyprawić je już po ugotowaniu i przed polaniem sosem :)
Czas gotowania:
-zielone ok 4 min. od zagotowania wody
-fioletowe i białe ok 12 min. od zagotowania wody
Sposób:
-na parze
-w garnku do szparagów (ok 3 cm wody i szparagi ustawić główkami do góry na stojąco)
-w zwykłym garnku ale zawsze na stojąco (zakrywamy szparagi wodą na wys. ok. 2 cm)

Sos:
W rondelku rozpuszczamy masło- nie przypalamy- na bardzo wolnym ogniu. Dodajemy mąkę i w ten sposób powstaje zasmażka. Nie smażymy jej za długo żeby była bardzo jasna.
Zdejmujemy z ognia i dodajemy ZIMNE mleko mieszając energicznie. Jeśli powstaną grudki- nie przejmować się :) Można przetrzeć przez sito.
Stawiamy z powrotem na kuchenkę i mieszamy tak długo aż zgęstnieje.
Na koniec dodajemy przyprawy do smaku.

Gotowym sosem polewamy ugotowane szparagi i podajemy :)

VOILA !

sobota, 18 sierpnia 2012