środa, 22 sierpnia 2012

Z dedykacją dla Anny Z.

Leczo :)

No pisze mi ta kochana kobieta i pisze to dam. Obiecałam zresztą już jak robiłam to danie więc muszę. No muuuuuszę i już :)

PS. Wyszło pyszne :)


Składniki na ok. 4 osoby.

-jedna duża cukinia
-dwie średnie cebule
-8 średnich, dojrzałych pomidorów
-trzy papryki (zazwyczaj biorę czerwone ale można wziąć tricolor)
-trzy kiełbasy śląskie
-boczek (2 cm-owy plaster)
-olej lub smalec
-przyprawy (sól, pieprz, cukier, słodka i ostra papryka sproszkowana, czosnek świeży 2-3 ząbki)
-1 do 2 łyżek koncentratu pomidorowego (niekoniecznie)

Całe "klu" dobrego leczo, to dodawanie w odpowiednim momencie wszystkich składników. No chyba, że żywimy się papką to dajemy wszystko na raz :)
Pamiętajcie też żeby kroić warzywa na duże kawałki.
Paprykę polecam upiec i obrać ze skóry. Szczególnie jeśli leczo mają jeść dzieci. Jak to zrobić? Posmarować paprykę oliwą i wyłożyć na blaszkę piekarnika. Piec pod grillem w temp.200 st C.  aż skórka zacznie brązowieć. Wyjąć z piekarnika i włożyć do woreczka foliowego i poczekać aż ostygnie. 
Skórka zejdzie z łatwością :)

Przygotować duży garnek oraz drewnianą łyżkę.
Rozgrzać tłuszcz i podsmażać kolejno:
1. cebula- do zeszklenia
2. boczek (w kostkę) i kiełbasę pokrojoną w talarki- smażyć ok. 3 min.
3. papryka
Powyższe składniki smażyć na mocnym ogniu cały czas mieszając.
4. pomidory (uprzednio sparzone i obrane ze skórki), mieloną paprykę i resztę przypraw . 
Poczekać aż wszystko się zagotuje.
5. cukinię
Gotować pod przykryciem ok. pół godziny.

Bon Appétit !

3 komentarze:

~~anna~~ pisze...

Ślinka cieknie tej Kochanej Kobiecie i będzie działać w weekend :)

Monika Robakowska pisze...

Daj znać jak wyszło Aniu :)
A zresztą przepis trafił w zdolne rączki więc czego tu oczekiwać jak nie finału na "6"!

Anonimowy pisze...

Ja tez musze takowe popelnić koniecznie :)

AGA111